Web
Analytics
TECUCI

Am intrat în UE cu sapa pe umăr


foto: adevarul.ro

– D-le, România a fost întotdeauna o ţară eminamente agricolă…
– Iar acum e complet …ridicolă, vorba lui nenea Iancu.
– Pardon, s-a schimbat calimera. Destul am trudit noi pe vremuri pentru turci, nemţi, ruşi etc. Să mai transpire acum şi alţii pentru noi. Hm, ce zici? Ne aduc străinii de toate. Şi numai delicateţuri! Ai mâncat înainte rodii şi kiwi?
– Nu. Şi nici nu le-am simţit lipsa. Chestia e că înainte exportam produse alimentare în vreo 80 de ţări, iar acum importăm cam 70% din ce mâncăm.
– Dar ce marfă frumoasă!
– Şi „sănătoasă” vrei să zici poate. Reţine te rog. La o săptămână după ce o iei din pom, portocala se face fleaşcă. La noi ajung cu vaporul. Şi după multe săptămâni, e ca piatra. Roşia rezistă trei săptămâni pe calorifer, dar parcă mănânci iască, ori săpun de rufe. Orice produs alimentar adus din import e căptuşit de chimicale, modificat genetic etc.
– Probabil numai mămăliga noastră nu are e-uri. Bine. Şi atunci, de ce nu murim?
– Dar nu vezi că, în câţiva ani, au mierlit-o vreo trei milioane? Din 22, am rămas 19. Şi e o aglomeraţie pe la casele mortuare, ceva de speriat. Vrea să ne mai ajută şi preşedintele cu ceva cianuri. În 2011, România a avut cel mai mare nr. de decese, din istoria ei, şi cele mai puţine naşteri. În câteva decenii, cădem de pe harta lumii. Mă rog, o fi şi ce spui d-ta, dar şi ţăranii ăştia s-au lenevit. Nu se duceau pe ogoare nici pe vremea lui nea Nicu. Adunau recolta elevii, studenţii, soldaţii.
– Nu se duceau pentru că primeau şase lei pentru o zi de muncă. Decât să muncesc degeaba, mai bine stau degeaba, spuneau ei.
– Nu stăteau degeaba, pentru că furau de zvântau. Se zice că un colectivist s-a dus la preşedintele CAP-lui şi l-a întrebat: ”Ne mai daţi ceva, ori rămânem cu ce-am  furat”?
Acum s-au umplu satele de baruri şi de discoteci.Vuiesc, zi şi noapte localităţile de manele. D-le, după ce dă un pic frigul, ţăranul dă cep butoiului de vin, taie porcul şi dă din fund toată noaptea, ca să iasă din iarnă. De ce există atâta pământ nelucrat?
– Pentru că mai mult ar pierde, dacă l-ar lucra. Lucrările mecanizate sunt foarte scumpe şi nu-i ajută nimeni să-şi desfacă produsele.
– Cum aşa?
– Păi la export, nu încap. Cei care aduc din afară dau şefilor noştri comisioane grase ca să-i scape de concurenţa românească. În pieţele agro-alimentare îi sufocă intermediarii. Oameni care n-au dat nicidată cu sapa, dar au certificate de producător. Chestia se ştie, dar nimeni nu mişcă niciun deget. E vorba de şpagă, de data aceasta. Mai vând, bieţii ţărani, aşa pentru chibrituri, sare şi lumânări pe marginea şanţurilor.
– Totuşi primesc subvenţii.
– Sunt cele mai mici din UE. Nemţii, francezii, polonezii le au de 7-8 ori mai mari.
– Cum şi aici e tot  un fel de frăţie sovietică ?
– Nu. Aici totul se negociază. Concurenţa e cumplită. Trebuie să trimiţi acolo specialişi trăsnet.
– Şi ce noi nu avem oameni capabili?
– Ba da. Europarlamentarii noştri sunt capabili de orice: Adrian Severin, Gigi Becali, Eba, LaszloTokes etc. Am citit că Ana Pauker şi-a trimis coafeza la New-York ca ataşat de presă. Nu suntem prea departe.
– Şi ce greşeli am mai făcut? Că pământul nostru, al doilea după cel al Franţei sub aspect calitativ, producea zdravăn până de curând.
– Multe şi grave. Dragul meu, nu sunt nostalgic după epoca trecută. Istoria o va judeca sine ira ceva mai târziu, când patimile supravieţuitorilor se vor stinge. Ceauşescu a fost un paranoic incurabil. A mai avut şi alte păcate. Printre altele, şi-a promovat muierea care a stricat aerul în politica românească de atunci. Dar ce a făcut poporul român în acea vreme, nu trebuia distrus. Vinovaţii ar trebui traşi la răspundere. În agricultură, existau trei milioane de ha. irigate (mai avem acumvreo 20.000), fabrici solide de prelucrarea produselor agricole, sere imense, dealuri terasate, complexe zootehnice etc. Se făceau exporturi masive. Astăzi ce mai avem?
– Şi totuşi românii mureau de foame.
– Aşa este, dar zestrea aceea trebuia redirecţionată, nu distrusă, cu atâta furie. Proletcultiştii ruşi au vrut să schimbe şinele de cale ferată, pentru că erau burgheze, dar nu au făcut-o. Noi nu am iertat nimic. Ca în filmele cu Stan şi Bran.
– Care a fost cea mai mare năzdrăvenie?
– Fărâmiţarea loturilor de pământ.
– Cum? Ai fi vrut să păstrăm CAP-urile ? Numai comunistul de Iliescu susţinea acest lucru.
– Puteau fi reorganizate pe principii democratice. Nişte fermieri americani aflaţi în vizită pe aici prin 1990 ne-au avertizat: ”Dacă fărâmiţaţi terenurile, daţi agricultura cu o sută de ani în urmă.” Şi aşa a fost. Am dat tractoarele la fier vechi şi ne-am întors la sapă şi la plugul tras de boi.
– S-au făcut totuşi asociaţii agricole.
– Da. Se distrugea un CAP şi se îmbogăţea un inginer agronom. Ei şi-au luat  prin Sapard utilaje, în mod gratuit, şi au început să-i jupoaie pe ţărani. Dacă se fac, să zicem, şase tone de grâu la ha., ţăranul primeşte doar 500de kg. Şi bietul de el cumpără covrigul cu un leu, iar pâinea  e din ce in ce mai scumpă.
– Pentru că intră pe fir morarii şi brutarii cei „deştepţi.”
– Care fac evaziune fiscală, ca la drumul mare. Ce să-i faci? Suntem un popor de caricaturişti.
– Adică?
– Ne pricepem să caricaturizăm totul
– Mulţi români culeg căpşuni în Spania, de ce nu facem şi noi asemenea plantaţii?
– Pentru că factorilor de decizie le vine mai uşor să încaseze nişte comisioane ,decăt să se implice.
– Poate că fiii de ţărani vor avea mai mult noroc.
– Dimpotrivă. În  licee pătrund foarte puţini, iar în facultăţi ajung 1-2 % Noi eram trei fraţi, studenţi bursieri. Când ne întânleam pe acasă, îl mai ponegream pe Ceauşescu. Tata ne spunea cu blândeţe: ”Măi, nu vorbiţi aşa. Dacă erau alte vremuri, nu vă puteam ţine la facultate. ”Iată că acele „alte vremuri” au venit nebănuit de repede. Păcat. Satul era un rezervor de inteligenţă, curăţenie sufletească şi bun-simţ.
– „Veşnicia s-a născut la sat”, spunea poetul.
– Mda. Acum aici şi-a găsit mormântul.
– Dar există vreun ţăran în Parlament?
– Aş! Cum îţi poţi imagina că ar putea sta un asemenea om, cu paporniţa lui lângă topmodelurile acelea care au poşete  mai scumpe decât o garsonieră. Ce suntem pe vremea lui Moş Ion Roată? Aici e lume delicată, d-le.!
– De altfel, aşa e. Ţăranii noştri nu ştiu să se îmbrace, sunt cârcotaşi. Şi întotdeauna au sabotat istoria.
– Hm! Mai de grabă lucrurile stau viceversa. Ţăranul român, d-le, întotdeauna s-a aşezat ulitmul la masă şi s-a ridicat primul. De multe ori uită de ce se aşază la masă. Pentru că prin bucătăria lui a trecut aproape întotdeauna meridianul foamei. Care sabotaj, d-le? Nu ţăranul este de vină când mămăliga istoriei iese crudă ori are cocoloaşe.
– Mai spuneţi ceva frumos despre aceşti „creştini fără sărbătoare „ ai d-tale.
– Sunt os de ţăran, e adevărat. Şi îmi face plăcere să spun că strămoşii mei nu erau analfabeţi. Dimpotrivă, citeau în stele.
– Ce-i aşteaptă?
– Gândindu-ne la cât de puţine păduri ne-au mai rămas, probabil că vom importa şi scobitori.
– Se spune că dacă ţăranul este înstărit, şi ţara e bogată.
– Ferească Dumnezeu să cadă Grecia de pe harta Euro, că ne ducem şi noi de râpă..


One comment

  1. Se spune că de la un om titrat ai avea pretenţii să aibă o altfel de gândire şi altă mentalitate.După ce citeşti acest articol, îţi dai seama că de fapt, comunismul a băgat intelectualii în puşcării, dar sistemul capitalist, mult mai pervers, şi care are ca ideologie banul, a scăpat de cheltuielile cu “cazarea” intelectualilor prin spălare creierului.Pe un intelectual de ăsta cu creierul spălat, i-aş propune un exerciţiu.Să meargă prin satele româneşti şi să încerce să unească ţăranii în asociaţii agricole.Nu va reuşi niciodată.Şi majoritatea românilor după ce că sunt cum sunt, mai suferă şi de o fudulie crasă, născută din prostie. Cel mai bun argument este faptul cum îşi aleg edilii locali. Nu au realizat bizonii că el prin prezenţa lui într-un loc, crează o comunitate locală.Şi că această comunitate trebuie să o conducă să-i fie lui bine.Dar bizonul nu realizează acest lucru, au grijă şi guvernanţii să-i educe aşa şi în loc să se strângă să-l ia la şuturi pe primarul ales de ei din greşeală, sau că ia aburit, să-l dea afară din comună, ţăranul îl zeifică.Deocamdată nu este nici o dovadă că vor veni extratereştri pe planetă, dar după comportamentul ţăranului român, îţi vine să crezi că el ştie altceva, că se comportă ca şi cum aşteaptă pe cineva să-i conducă treburile comunităţii.Iar moldoveanul are o caracteristică specială.Dacă vii să-i spui ceva benefic pentru viaţa lui, el neînţelegând absolut nimic, prostia din el se revoltă, şi dacă eşti din acelaşi areal cu el, îţi dă cu tifla şi spune ori în faţă ori în spate că e şi el deştept.Dacă vii din arcul puterii sau dintr-o zonă, pe care instinctul lui de slugă îl percepe ca de neatins pentru neamul lui, atunci poate te ascultă, dar există două posibilităţi, ori să nu execute ceea ce-i spui, ori să spună ca tine şi face tot ca el.Să vorbeşti despre dezvoltare, unor oameni îndoctrinaţi şi îndobitociţi de două sisteme sociale este muncă de Sisif.Şi când televiziunile arată ţăranului român că orice troglodit de la coada sapei, a ajuns mare şef prin administraţia locală, se umflă rânza în el şi se crede automat inteligent.Dar dacă mergi în mediul rural, nu găseşti mulţi ţărani care să citească cursiv, sau să ştie alfabetul limbii române.Adică tu eşti semianalfabet, dar eşti un geniu la construirea unei comunităţi durabile şi dezvoltate în care să trăieşti fără grija zilei de mâine.Viitorul agriculturii româneşti îl pot prezice cu o marjă de eroare de 1%.În următorii 10-15 ani, terenurile vor fi cumpărate de mari fermieri, iar ţăranii care vor mai rămâne în mediul rural vor fi nişte argaţi pe moşie, mă rog acum cică la fermă, cum au mai fost până au venit comuniştii.Şi convingerea mea este că majoritatea dintre ei îşi merită soarta.Iar bomboana de pe coliva articolului, este chestia cu “Ferească Dumnezeu să cadă Grecia…”.Autorul articolului uită să precizeze de unde şi cum să cadă. Din pom?!Din pat?!Din remorcă?! Dar poate să fie fericit, sistemul a reuşit cu el, la spălat şi apretat la creier.

Comments are closed.