Web
Analytics
TECUCI

Cum s-au născut FOCA şi Mo


MO si FOCA De câteva luni, zeci de mii de români aşteaptă în fiecare săptămână un nou episod “cu roboţi”. Despre ei se vorbeşte la serviciu, pe mediile [intlink id=”1096″ type=”post”]sociale[/intlink], la întâlnirile cu prietenii, unde nu e exclus ca cineva să-ţi trântească o replică din filosofia de viaţă a lui Mo: “Eu nu beau că-s supărat, eu beau că-s alţii fericiţi”. Roboţii au devenit un adevărat fenomen social. Vă invităm să-i cunoaşteţi pe creatorii lor.   Mo, un robot burtos şi ruginit de la prea mult alcool, şi FOCA, prietenul lui intelectual fabricat din aluminiu, s-au născut în urmă cu vreo 3 luni şi de atunci au cucerit internetul. Numai luna trecută, peste un milion de vizitatori unici au văzut episoadele în care cei doi dezbat de la problema tatuajelor la starea prieteniei lor. gândul vă prezintă povestea din spatele creaţiei serialului de animaţie “RObotzi”, care a ajuns acum la episodul al 12-lea şi care a atras atenţia gigantului Adobe. Compania de software i-a invitat săptămâna trecută pe creatori la o conferinţă, la Bucureşti, pentru a povesti cum s-au născut RObotzii.
De la cine au învăţat roboţii să vorbească
Roboţii care îi amuză acum pe internauţi au fost iniţial construiţi cu scop didactic. Patru [intlink id=”5895″ type=”post”]prieteni [/intlink]care au lansat în urmă cu nouă luni un site de design, Creative Monkeyz, au vrut să le arate vizitatorilor ce ar putea realiza cu ajutorul uneltelor digitale prezentate pe pagina web. Aşa s-au născut FOCA ŞI Mo, iar primul episod în care ei sunt eroi, “Tatuaj”, s-a transformat din lecţie de design în viral. [intlink id=”316″ type=”post”]Echipa[/intlink], formată din Codin Pop şi Cezar Enache, doi absolvenţi ai Facultăţii de Teatru şi Film din Cluj – Napoca, Ramona Cordoş, studentă la Arte Plastice, şi Mihai Banea, absolvent de monkeysComunicare, a fost luată pe nepregătite de succesul producţiei lor. “Nu ne-am aşteptat să devină viral atât de uşor şi am fost pus în faţa faptului împlinit”, povesteşte Codin, căruia episoadele din “RObotzi” îi ocupă acum, ca şi prietenilor săi, tot timpul. Replicile pe care le folosesc Mo şi FOCA în serial sunt expresii uzuale în cercul de prieteni al creatorilor. “Noi aşa vorbim între noi. <<Mo>>, de exemplu, este felul în care ne adresăm unul altuia de foarte multă vreme. În loc de <<mă>> spunem <<mo>>. Expresia <<sugi o ceapă>> o folosim de când lumea”, explică Mihai pentru gândul. Chiar dacă subiectele sunt “la zi”, ei preferă să nu se lege de politică sau de mondenităţi. “Mai avem pastile care bat către social”, spune Codin referitor la gluma din episodul 9 (Gin) când FOCA îşi doreşte să fie invizibil, iar ginul îl transformă în pensionar.
“Toată lumea ne cere versiunea necenzurată. Nu va exista”
În fiecare episod, Mo, nervos dintr-un motiv oarecare, înjură colorat şi pe un ritm alert. Cele mai grosolane părţi din replicile lui sunt cenzurate, deoarece tinerii nu vor să cadă într-o vulgaritate gratuită şi inutilă, mai ales că “deschiderea e foarte mare pe internet. Nu ştii la cine ajunge. Orice copil poate să-l vadă”, spune Mihai. Codin este de părere că “nu neaparat [intlink id=”8791″ type=”post”]înjurăturile [/intlink]ar trebui să fie vârful de lance al umorul din serial, cu toate că ajută”. La fiecare episod, lumea îi contactează pentru a le cere versiunea necenzurată, însă “nu va exista o versiune necenzurată. Nici noi nu avem aşa ceva”, adaugă Ramona, singura fată din echipă.
Cei patru s-au decis să facă serialul pentru a le demonstra designerilor începători cum pot folosi anumite pachete grafice. Au ales să facă roboţi pentru că sunt, spun ei, mai simplu de animat. “Paleta de mişcări e mai redusă şi mai uşor de făcut. La fel şi sincronizarea vocii. E mai uşor de făcut când ai o mişcare simplă, cum e în cazul lui Mo, sau o lumină, cum e la FOCA. Am vrut să fie simplu, dar nu simplist. Mişcările trebuie să pară naturale sau suficient de bine sincronizate încât să dea impresia că personajele sunt vii”, declară Codin, cel care se ocupă de animaţie.
Cine a făcut ca “Pufoşenia” să aibă ochii mari
La sesiunile de brainstorming au participat de la bun început toţi patru, chiar dacă, atunci când a debutat proiectul, locuiau în oraşe diferite şi erau nevoiţi să discute pe internet la sfârşit de săptămână. Acum însă toţi stau în Cluj. O sesiune de brainstorming, în care stabilesc ideea de bază, intriga şi finalul fiecărui episod, seamănă cu o ieşire la bere. “Codin şi Mihai se prostesc. Cezar e imun, iar eu mă enervez”, povesteşte Ramona care este cea care mereu trebuie “să facă pe poliţistul” pentru ca băieţii să reia munca. Uneori, ei mai citesc bancuri pentru a căuta idei noi, dar până acum nu i-a ajutat. După ce se stabileşte acţiunea, Ramona şi Codin se apucă de scenariu. Codin se ocupă de animaţie, iar Ramona îl ajută cu diferintele elemente grafice care mai apar în serial. Pe lângă aspectul tehnic, tânăra îl supervizează pe Codin şi are grijă ca toate detaliile să iasă bine. Ea este atentă la mişcările roboţilor, dar şi la replicile lor. Iar uneori îşi impune părerea şi în ceea ce priveşte felul în care trebuie să arate personajele, cum s-a întâmplat şi în cazul Pufoşeniei, pe care Ramona şi-a dorit-o mai drăgălaşă decât a făcut-o Codin. “Ţi-am spus să-i faci ochii mai mari şi până la urmă i-ai făcut şi a fost drăguţă. Nicicum nu voia să-i facă ochii mai mari”, spune Ramona.
Prima serie s-ar putea încheia în luna mai
Patru-cinci zile a lucrat echipa pentru fiecare dintre cele 12 episoade, iar dacă ar fi apreciat de la bun început succesul lor ar fi procedat diferit: le-ar fi creat mai din timp, pentru a nu se aglomera în fiecare săptămână, susţin maimuţele creative, care se gândesc să încheie prima serie în luna mai şi să ia o pauză pentru a pregăti, pe perioada verii, fiecare sezon.
Filmele cu RObotzi, piratate, deşi sunt gratuite
De când au lansat serialul cu RObotzi, pagina web a celor patru a devenit a zecea cea mai citită din România. Numai în luna martie, creativemonkeyz.com a avut peste un milion de vizitatori unici, iar 100.000 de oameni au accesat site-ul în ultimele 24 de ore . Creatorii celor doi roboţi se plâng însă că au de suferit de pe urma pirateriei – deşi userii pot vedea episoadele gratuit pe site, unii le descarcă şi le publică în alte părţi. “Sunt oameni care nu înţeleg conceptul de gratuit”, crede Codin. “Cea mai bună analogie este cea cu toboganul. Când mergi în parc, să te dai pe tobogan e gratis, dar nu poţi să-l iei acasă”, explică şi Mihai. Echipa Creative Monkeyz estimează că într-o lună ar putea trăi exclusiv din veniturile de pe site. Din banii pe care i-au câştigat până acum şi-au cumpărat deocamdată o cameră de filmat. În jurul paginii web, datorită succesului serialului, începe să se formeze o comunitate de oameni care urmăresc îndeaproape activitatea “maimuţelor creative”. “Mulţi oameni au început să ne trimită ce au făcut ei după ce au văzut un tutorial făcut de Codin”, spune Mihai.

Sursa: Gandul.info Scris de : de Alexandra PELE

[yframe url='http://www.youtube.com/watch?v=0L6KvPhMuxE']

One comment

  1. Foarte interesant… Recunosc ca sunt fan al robotzeilor. Tot respectul pentru “creatori”.

Comments are closed.