Web
Analytics
TECUCI

Comuna Gohor


Relu Crângan Este situată în partea de nord a judeţului şi se învecinează cu comunele Priponeşti, Tănăsoaia(la nord), Munteni (la sud), Ghidigeni (la est), Brăhăşeşti şi Ţepu (la vest). Gohorul este la bază un sat răzăşesc cu o vechime considerabilă, întemeiat înainte de anul 1500. Din documente reiese faptul că satul se numea pe atunci Otovăieşti (Iţovăieşti) iar locuitorii lui din cauza năvălirilor turceşti şi tătărăşti s-au refugiat unii la est împreună cu conducătorul lor Gohol iar o parte la vest peste rîul Berheci avându-l în frunte pe Brahas. Cei doi conducători au dat numele satelor Gohor şi Brăhăşeşti. Conform lui C. Ghibănescu intre anii 1500-1550 Gohorul era în posesia unui anume Totole. În prezent comuna Gohor este compusă din satele: Gohor, Ireasca, Nărteşti, Berheci şi Poşta. Râurile Bârlad şi Berheci străbat estul respectiv vestul comunei şi se unesc cu Zeletinul în faţa satului Gohor. Gohorul a fost sat de reşedinţă comunală cu o vechime de peste 135 de ani. Actualul primar Relu Crângan este şeful administraţiei locale. În comună se află următoarele şcoli: cu clase I-IV în Gohor şi Ireasca cu clas V-VIII în Gohor, Nărteşti şi Berheci. Ca lăcaşe de cult regăsim biserica Sf. Voievozi construită în 1868, biserica Sf. Trei Ierarhi ridicată după 1934 şi alte trei biserici contruite mai recent. În 1940 s-a construit un spital cu 80 de paturi care deservea şi locuitorii satelor Brăhăşeşti, Toflea, Cosiţeni. După 1900 s-au înfiinţat „Cercurile culturale ale învăţătorilor” care cuprindeau şi dascăli din satele învecinate care se ocupau printre altele şi cu alfabetizarea  populaţiei adulte. Actualul cămin cultural a fost înfiinţat în 1964  fiind folosit pentru serbări, diferite specatcole, baluri. Activitatea de bază a locuitorilor este agricultura şi creşterea animalelor. Cele 6 mori, fabrica de ulei şi cazanele cu ţuică au fost naţionalizate şi trecute în proprietatea statului în timpul comunismului. Totodată talentaţii meşteri ferari, croitori, cojocari s-au încadrat în cooperative. După Revoluţia din1989 în Gohor au început să funcţioneze 2 mori, 2 fabrici de ulei, un gater, o brutărie, o fermă avicolă, iar locuitorii au început să se îndeletnicescă şi cu  creşterea struţilor. Statisticile din 2007 ne indicau la Gohor un număr de 3855 de locuitori.

Telefon 0236 865 500 Fax 0236 865 500-Primăria Gohor

MT – tecuci.eu

—————————————————————————————————

Cateva date importante:

Persoane din primarie: Primar: Crânganu Relu Tibiu
Viceprimar: Crânganu Ştefan
Secretar: Dobri Lilica
Contabil: Neagu Sorin
Documentele primariei:
Numele satelor aflate in administratie: Gohor, Berheci, Poşta, Nărteşti, Ireaşca
Suprafata: 5197 ha
Intravilan: 563 ha
Extravilan: 4634 ha
Populatie: 3929
Gospodarii: 1405
Nr. locuinte: 1627
Nr. gradinite: 5
Nr. scoli: 4
Nr. licee:
Nr. universitati:
Asezarea geografica: Localitatea se află situată în extremitatea nord-vestică a judeţului Galaţi, în zona colinară
Se învecinează la nord graniţa cu judeţul Vrancea, la est comuna Priponeşti şi Ghidigeni, vest Brăhăşeşti şi Ţepu, la sud Munteni
Activitati specifice zonei: Agricultură
Cultura cerelelor
Viticultură
Prestări servicii
Creşterea animalelor
Activitati economice principale: Comerţ
Prestări servicii
Creşterea păsărilor
Agricultură
Obiective turistice:
Evenimente locale: Ziua comunei – a III-a duminică din august
Facilitati oferite investitorilor: Creşterea bovinelor
Concesionări terenuri
Arendare terenuri agricole şi spaţii pentru creşterea şi intreţinerea animalelor
Proiecte de investitii: Măsura 322 cu finanţare europeană
Proiect extindere reţea electrică
Alimentare cu apă sat Berheci
Modernizare drumuri comunale
Alimentare cu gaze

2 comments

  1. Va sugerez sa-l intrebati pe dl.primar ce haiduc ia furat jumatate din satul Berheci si daca fiind primar al partidului aflat la guvernare, a reusit sa-l ia inapoi?

  2. Dar despre drumurile „impecabile” de la Gohor de ce nu ati spus nimic? Oare cum ati reusit sa ajungeti pana acolo? Incercati sa mergeti spre Tanasoaia (VN). Nu stiam ca are primar comuna ca nu se vede ca este condusa de cineva.

Comments are closed.